Hej

Velkommen til min blog. Her kan du finde mad, nyttehave, DIY og meninger. Forhåbentlig kan du finde opskrifter, blive inspireret og selv få nye gode ideer. God fornøjelse.

0E78C7AB-4F22-41FE-B421-428B23ED8CBC.jpg
Asparges

I min have dyrker jeg asparges og jeg elsker når det første skud titter frem og jeg kan knække et par stykker af og bare spise dem direkte fra bedet. Nyplukkede asparges smager nærmest af fine nye ærter direkte fra havebedet.Asparges er oprindeligt en vild plante, der stammer fra Sydeuropa. Planten vokser naturligt langs havet i den sandede jord. Man kan finde planten vildt i naturen i Danmark, men hvis man gør, er den forvitret. Dvs. at nogen har dyrket asparges i nærheden og at fugle har spredt frøene eller at der har været dyrket asparges der for længe siden. Her kan du finde gode råd til dyrkning, men også links til en god håndfuld lækre opskrifter med asparges


Dyrkning af asparges kræver tålmodighed. De første par år er der ikke noget at høste. Rødderne skal have ro til at gro sig kraftfulde og stærke. Men har man den tålmodighed, kan man se frem til nyplukkede dampede asparges i store mængder.

Asparges findes i røde, grønne og hvide. De røde er dekorative, men man skal være opmærksom på at hvis man vil holde på den røde farve skal de serveres rå. Farven forsvinder når du koger dem.

Dyrkning af asparges

Bedet

Først skal der forberedes et bed. De færreste haveejere har strandjord. Så derfor skal der kalkes. Aller først skal bedet gøres klart og fri for flerårig ukrudt. Asparges kan ikke tåle at du kultiverer dybt, så det skal være renset helt. Jeg dyrker mine asparges i højbed, med en ukrudtsdug helt i bunden. Så skal jorden kalkes. Et godt bud er at et bed på 10m2 skal have 2,5 kg kalk. Så hæver du ph værdien med 1 enhed. Fremadrettet skal du hvert år i foråret strø et tynd lag kalk i bedet. Bedet skal også gødes. Bruger du rå staldgødning, skal gødning have mindst et par måneder inden du sår. Jeg gøder om efteråret, når jeg gør bedene klar til en ny sæson. spred et godt lag staldgødning og riv det forsigtigt ned i overfladen. Bedet skal holdes ukrudtsfrit. Aspargesplanter bliver 10-15 år gamle, så hvis du vil have asparges for evigt skal der nye planter til hen ad vejen

Plantning

Køb planterne om foråret. Køb rødder, der ser saftige ud, de må ikke være mugne, tørre eller brune. Rødderne er ét år gamle, men selvom de er ældre, er det klogt at vente mindst to år, før man plukker af dem. Asparges skal plantes i april når skuddene lige er begyndt at vise sig.

Bedet eller rækken graves godt igennem. Hvis jorden er meget tung, graver man sand eller fint grus ned i rækkerne hvor aspargesene skal stå. Der går meget til.

Man planter i rækker, og det specielle er, at rødderne skal bredes fuldstændigt ud som egerne i et hjul. Grav en 10 cm dyb og 30 cm bred rende. Der skal være en meter mellem (centrum af) hver række. Det ser lidt skaldet ud de første år, men det bliver godt senere hen, når de vokser sig til.

I midten af renderne laver man en flad vold på ca. 5 cm. Så lægger man rødderne, så kronerne ligger på volden med rødderne hængende ned. Spred rødderne ud mest muligt. Der skal være 50 cm mellem (midten af) hver plante. På med jorden igen, træd jorden let sammen, og vand. De må ikke tørre ud de første måneder.

Dyrkning af hvide asparges

Hvide asparges er i princippet fra de samme planter som de grønne, men dyrket på en anden og mere arbejdskrævende måde.

Hvide asparges skal være tykke, så det er meningsløst at prøve den form, før planterne har nået en vis størrelse, og man kan se at ens asparges er blevet virkelig store.

Om foråret dynger man sand og jord op om planterne i fine lange, smalle, koniske volde. De skal være snorlige, og helt flade på toppen. Når høstsæsonen starter i juni går man ud med sit knivskarpe aspargesjern, og stikker dem lige over jordoverfladen. Dvs. at når man får øje på et lille aspargeshoved, som lige netop titter op over volden, stikker man ind og rammer den rigtige asparges og ikke den ved siden af, som endnu ikke er synlig. Så hiver man den op og håber på, at det er en af de rigtig fede.

Når sæsonen er slut til Skt. Hans, flader man bedet ud igen, og lader de sidste asparges gå i blomst og trække kraft til rødderne. Det er klart, at hvide asparges koster knapper.

Høst

Pluk forsigtig det første år, mere de efterfølgende for ikke at berøve planten for mange skud. Skuddene bliver tykkere med årene. Aspargesplanter bliver 10-15 år gamle, så hvis du vil have asparges for evigt skal der nye planter til hen ad vejen

Det er også smart at holde aspargesbedet fint og jævnt. Det er langt nemmere at både se og høste de små asparges, når der er jævnt og ukrudtsfrit omkring dem

De første to år skal du lade planterne i fred. Tredje år kan man begynde at plukke. Men kun én måned, fra de første viser sig i april. Derefter kan man plukke mere hårdhændet, men måske ikke i hele sæsonen. Generelt går sæsonen fra de første asparges viser sig sidst i april til Skt. Hans. Så stopper man helt, og lader planterne vokse sig til.

Hjemmeavlede grønne asparges knækkes af med fingrene og ikke med en kniv så nænsomt, at kun det møre kommer med. Man lærer ret hurtigt at give dem det forløsende knæk på det rigtige sted.

7 opskrifter med asparges

Om du høster dine egne asparges eller om du køber dem i supermarkedet, så smager de dejligt - her er 7 dejlige opskrifter at gå i gang med.

Yorkshire puddings

Yorkshire puddings

Kammuslinger med grillede asparges, bacon og ærtepuré

Kammuslinger med grillede asparges, bacon og ærtepuré